Beste inwoners van Zuid-Holland,

Op deze website presenteer ik mijn Jaaroverzicht van 2021. 2021 was het tweede jaar van mijn tweede ambtstermijn – en dus mijn achtste jaar in totaal – als commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Ook 2021 was een jaar dat werd gekenmerkt door de coronapandemie. We hebben allemaal gemerkt welke grote invloed dat had op de samenleving, ons gevoel van vrijheid en op ons gemoed. Het was voor iedereen, en zeker ook voor ondernemers, de culturele sector en uiteraard de mensen die werken in de zorg, een zwaar jaar. Ik ben er trots op dat wij in de provincie Zuid-Holland met man en macht hebben gewerkt om er het beste van te maken.

In dit Jaaroverzicht is een serie van zes podcasts opgenomen. In die afleveringen neem ik u mee door het jaar 2021. Ik doe dat door te vertellen over mijn werk als commissaris. Ook deel ik mijn gevoelens en ervaring in het tweede coronajaar.

In één van de afleveringen ontvang ik de langstzittende burgemeester van Zuid-Holland, Henri Lenferink van Leiden, en ook de laatst beëdigde burgemeester van 2021, Astrid Heijstee van Kaag en Braassem. Wij gaan in gesprek over de ontwikkelingen in het burgemeestersambt en de vraag welke competenties een burgemeester nodig heeft. In die podcast hebben we het ook over de benoemingswijze van een burgemeester en de relatie met de gemeenteraad.

Verder is er een podcast met aandacht voor mijn nevenfuncties en de wisselwerking met mijn werk als commissaris. Ook komen in een aflevering enkele belangrijke thema’s - anders dan corona - langs, zoals de Groeiagenda Zuid-Holland en de problematiek rond de opvang van vluchtelingen. In de laatste podcast van de reeks beantwoord ik een mix van vragen over werk en over privé. (De hele serie podcasts is in drie sessies opgenomen eind januari/begin februari 2022).

Omdat een podcast per definitie minder beeld geeft, treft op u op deze website ook een korte serie foto’s van het afgelopen jaar aan. En bovendien, zoals altijd, een overzicht van predicaten, onderscheidingen, burgemeestersbenoemingen en belangrijke momenten uit mijn agenda. En niet te vergeten mijn nieuwjaarstoespraak 2021.

Al met al is het een multimediaal Jaaroverzicht geworden. Ik wens u als lezer, luisteraar en kijker veel genoegen.

Jaap Smit portret

Met hartelijke groet,

Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland